Nosaltres

Blog

Contacte

8 Tendències de comunicació per al 2024

¿Què ens depara la comunicació i el periodisme en 2024? ¿Quines tendències lideraran el mercat? Lestudi ‘Periodisme, mitjans i tecnologia: tendències i prediccions pel 2024’ de lInstitut Reuters ens dóna algunes claus.

El 2024 es presenta com un any desafiador, marcat per la continuada evolució tecnològica i la incertesa sobre el seu impacte en el periodisme i la comunicació. L’Institut Reuters per a l’Estudi del Periodisme ha publicat ‘Periodisme, mitjans i tecnologia: tendències i prediccions pel 2024′, una investigació que analitza en profunditat l’evolució dels usos de la comunicació i les direccions que s’han anat perfilant al 2023 per anticipar-nos als desenvolupaments i tendències de comunicació que emergiran el 2024.

Per dur a terme l’estudi, van enquestar 314 líders de mitjans tradicionals i digitals de 56 països pertanyents a diferents àrees: Líders encarregats de la seva direcció, edició, estratègia, màrqueting, desenvolupament o innovació, que formen una mostra amb una àmplia i diversa visió sobre què ens depararà la comunicació en totes les seves vessants el 2024.

Tendències que dominaran la comunicació del 2024

Les tendències de comunicació que dominaran l’any 2024 reflecteixen un paisatge mediàtic en constant evolució, marcat per canvis significatius en la forma com consumim i compartim informació. En aquest context, és crucial analitzar les tendències emergents que modelaran el futur del periodisme, la publicitat i la interacció digital, abordant els seus reptes. Aquí us deixem un resum de les tendències que dominaran la comunicació el 2024 perquè pugueu crear estratègies innovadores de comunicació i treure’n partit als avenços tecnològics en comunicació.

Infografia sobre tendències de comunicació el 2024 presentada per MyNews.

L'impacte de les tecnologies emergents en la comunicació del 2024

El 2024 estarà marcat per l’impacte disruptiu de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la informació, la comunicació i el màrqueting. La transformació no només afectarà els continguts, sinó també la distribució, amb la proliferació d’experiències de cerca amb IA generativa i chatbots impulsats per la IA per accedir de manera més ràpida a la informació.

El sorgiment de la intel·ligència artificial (IA) i la seva influència en les redaccions planteja qüestions sobre la qualitat i la fiabilitat de la informació, així com sobre la propietat intel·lectual i la regulació. No obstant això, també presenta oportunitats per a la creació d’experiències i continguts únics que la IA no pugui replicar fàcilment.

El sector de la comunicació està experimentant amb nous formats informatius, com el vídeo vertical i els podcasts de pagament, mentre busquen abordar els filtres selectius de notícies i fomentar una major diversitat en la cobertura dels missatges. A més, estan explorant formes d’integrar les noves tecnologies en els seus fluxos de treball per augmentar l’eficiència i la rellevància en els seus continguts i estratègies de màrqueting i comunicació.

Incertesa per al periodisme: més digital i més IA

El panorama del periodisme el 2024 reflecteix un any desafiador, marcat per la continua evolució tecnològica i la incertesa sobre el seu impacte en la indústria. A l’enquesta, es revela que només el 47% té confiança en les perspectives pel periodisme el 2024. Les seves preocupacions inclouen l’augment de costos, la baixa en ingressos per publicitat, el creixement lent de subscripcions, i l’augment d’agressions legals.

Gràfic amb resultats d'enquesta a líders de medi pel que fa al nivell de confiança. 47% senten confiança; 41% intermedi; 12% no senten confiança.

+ Més xarxes socials: En vista de la disminució del trànsit en algunes xarxes socials i la necessitat d’adaptar-se a nous avanços tecnològics i models de negoci, líders de mitjans planejen centrar-se en xarxes com WhatsApp, Instagram, YouTube i TikTok. S’espera que els mitjans impulsen més contingut en vídeo, butlletins informatius i podcasts.

+ Contingut digital i subscripcions: Es preveu que el 2024 hi haurà més diaris que deixaran d’imprimir diàriament en paper, amb un canvi cap a l’agrupació de continguts digitals, tant informatius com d’entreteniment. Pel que fa al model de negoci, la majoria de mitjans continuen invertint en subscripcions i murs de pagament, essent aquestes una font important d’ingressos.

+ Més diversitat en la cobertura: L’audiència busca cada vegada més fugir de la fatiga informativa i les notícies catastrofistes. És per això que està en alça facilitar l’evasió selectiva de notícies i contrarestar aquestes tendències amb explicacions més clares, enfocaments narratius constructius i relats humans inspiradors i positius.

+ Adaptació a la Intel·ligència Artificial: Sobre la Intel·ligència Artificial a les redaccions, al llarg del 2024 s’espera una major claredat sobre el paper de la IA en el periodisme i la seva relació amb el públic i les plataformes tecnològiques. Els reptes persistiran, però també sorgiran noves oportunitats per a una col·laboració productiva entre humans i màquines en l’era de la informació digital.

Intel·ligència Artificial a tot arreu

Els mitjans han estat avaluant i adoptant progressivament les tecnologies d’IA generativa, especialment per a tasques d’automatització. Tot i que existeix preocupació per la confiança i la propietat intel·lectual, el sector reconeix els avantatges d’aquestes tecnologies. L’automatització de tasques rutinàries, com la transcripció i correcció de textos, ha guanyat rellevància, amb models de llenguatge avançats que ofereixen noves oportunitats.

+ IA en tasques rutinàries: Els mitjans i el sector de la comunicació i el màrqueting han experimentat amb resums automàtics, titulars optimitzats per a SEO, correcció i transcripció automatitzades, traducció assistida per IA, generació d’imatges, la creació d’articles sencers amb IA i el suport en les tasques del periodisme de dades.

+ Llocs de treball especialitzats en IA: El 2024, s’espera una major adopció d’eines d’IA, amb la incorporació de llocs de treball d’assistents d’IA i la creació de directrius i estàndards ètics per al seu ús, amb la intenció de garantir la transparència i la qualitat en l’ús de la IA en els mitjans.

+ IA en verificació: També s’estan desenvolupant eines d’IA per millorar la verificació de notícies i detectar afirmacions falses de manera més eficient, la qual cosa podria ajudar a contrarestar la difusió de desinformació.

+ IA en cerques: Sens dubte, la integració de la intel·ligència artificial en motors de cerca i assistents conversacionals està transformant la forma com s’accedeix a la informació. Per la qual cosa es preveu que el model de resposta únicament amb enllaç disminueixi, donant pas a respostes més completes i personalitzades. Així com també s’anticipa que els chatbots creats per IA augmentin i adquireixin més personalitat.

Il·lustració de dues dones utilitzant cel·lulars, demostrant la immensitat de la connectivitat.

Canvis i innovació en les xarxes socials

+ Menys Facebook i Twitter: L’escenari de les xarxes socials està experimentant canvis significatius el 2024. El declivi de les xarxes socials tradicionals, com Facebook i Twitter, ha portat a una major preocupació per la dependència dels mitjans d’aquestes plataformes i ha impulsat un canvi cap a estratègies de comunicació i màrqueting basades en el trànsit directe.

+ Més Whatsapp, Tik Tok i YouTube: D’altra banda, estan emergint xarxes com YouTube i TikTok com a principals fonts, especialment entre el públic jove, desafi ant els mitjans tradicionals a adaptar-se a aquests nous formats de contingut visual i curt. A més, WhatsApp està guanyant terreny com a canal de notícies amb el llançament de la funció de canals de difusió.

+ Xarxes socials informatives i professionals: Les grans tecnològiques també estan explorant models de subscripció en plataformes socials per diversificar els seus ingressos i complir amb regulacions de privadesa. En aquest entorn canviant, els mitjans estan diversificant les seves estratègies de comunicació i plataformes de distribució, explorant noves opcions com LinkedIn i Google Discover per arribar a nous públics i mantenir la seva rellevància.

+ Estratègies de Màrqueting i SEO: Davant la disminució del trànsit des de xarxes socials, els mitjans estan prioritzant l’optimització per a motors de cerca i el màrqueting directe per atreure els públics a les seves pròpies plataformes.

 

Canvis en els formats: més vídeo, àudio i butlletins

El panorama dels formats informatius ja ha experimentat canvis significatius i el 2024 la tendència seguirà amb un augment en la producció de contingut en vídeo i àudio. A mesura que l’audiència jove mostra preferència per aquests formats per sobre del text, els mitjans s’estan adaptant per satisfer aquesta demanda creixent. S’espera que els mitjans impulsen més contingut en vídeo, butlletins informatius i podcasts, centrant-se en les àrees amb més auge d’audiència i publicitat.

Imatge amb gràfic que mostra els resultats duna enquesta de líders de mitjans per invertir recursos.

+ Més vídeo curts i en vertical: Sense dubte, el contingut visual i curt serà el format de l’any. TikTok i YouTube emergeixen com a fonts principals de notícies, així com el vídeo vertical, especialment a YouTube Shorts, TikTok i Instagram tindran un paper important en les estratègies de comunicació dirigides a les audiències més joves.

+ Pòdcasts: El pòdcast està evolucionant cap a una distribució visual, amb programes que ara es graven i es distribueixen a plataformes com YouTube, Spotify, iVoox, Podimo, etc., expandint així el seu abast. Es preveu un augment en els models de subscripció i pagament pels pòdcasts, amb empreses com The Economist i Financial Times liderant el camí en oferir els seus programes darrere d’un mur de pagament.

+ Butlletins de notícies: A Europa, els butlletins informatius especialitzats també estan guanyant terreny com a models de negoci rendibles, oferint contingut didàctic, a mida i de nínxol als subscriptors disposats a pagar per informació d’alta qualitat.

Nous dispositius i interfaces

El 2024, s’espera el llançament de dispositius innovadors que busquen reduir la dependència dels telèfons intel·ligents i millorar la interacció amb la informació i les experiències a l’era de la intel·ligència artificial (IA). Aquests dispositius, com ara auriculars intel·ligents, penjolls i pins amb IA i ulleres intel·ligents, es basen en patrons d’interacció com ara comandaments de veu i gestos. S’anticipa un avanç cap a la “computació ambiental”, on aquests dispositius processaran informació en temps real amb l’ajuda d’assistents virtuals. Tot i que alguns executius del sector periodístic segueixen sent escèptics, es preveu que els altaveus i auriculars intel·ligents guanyin importància. A més, s’espera que sorgeixin nous dispositius aquest any, com alternatives als telèfons intel·ligents. Et deixem alguns exemples que podrien acabar marcant la comunicació del futur:

+ Humane al Pin: És un pin electrònic que s’utilitza com un fermall i pretén substituir un telèfon intel·ligent convencional amb una interfície tàctil i un projector que permet visualitzar les opcions a la mà. 

+ Ulleres de realitat Virtual: L’ús d’ulleres de realitat virtual s’ha estès tant que podem trobar opcions adaptades a tots els usos, interfícies i preus. 

+ Apple Vision Pro: La computació espacial és un món per descobrir. Segons la seva pròpia descripció, Apple Vision Pro és “una revolucionària computadora espacial que fusiona el contingut digital amb el món físic a la perfecció i permet als usuaris mantenir-se presents i en contacte amb altres persones”.

Últimos posts de MyNews

IA para periodistas de datos

Subscriu-te al nostre blog per estar al dia de MyNews.

Solicita tu demo gratuita

Sol·licita la teva demo gratuïta​