ACCESO

Nosaltres

Blog

Contacte

Hemeroteca digital i arxiu 3.0: El nou entreteniment

Les hemeroteques digitals i arxius digitals exerceixen un paper fonamental en la democratització de la informació en preservar llegats històrics i facilitar l’accés a la informació de manera permanent. I ara, també són pilar i inspiració per a l’entreteniment.

Les hemeroteques digitals i arxius garanteixen l’accessibilitat a continguts digitals al llarg del temps, permetent la preservació, consulta i ús de premsa i fons històrics.

La digitalització documental en tots els seus àmbits va sorgir amb l’objectiu de preservar el contingut de documentació en materials en deteriorament, en desús i la consulta dels quals podria quedar obsoleta. Però, el que en els seus inicis es va plantejar com una eina de preservació, és avui font tant de coneixement com d’entreteniment. Però, per què només conservar quan podem fer que continuï formant part de la nostra cultura? En aquest blog farem un repàs per eines que donen accés a premsa històrica i patrimoni documental i audiovisual i com hi ha iniciatives que ho utilitzen per a explicar històries i crear experiències.

La transformació tecnològica de les hemeroteques digitals

Imatge d´ordinador sobre la taula amb un portal de notícies web i fotografies
Imatge creada amb IA

Els avenços tecnològics han transformat la manera en què interactuem amb la informació històrica. L’hemeroteca digital s’ha convertit en una eina essencial per a preservar, accedir i explorar el llegat de la premsa i altres documents històrics.

Els avenços tecnològics en hemeroteques i arxius digitals han estat fonamentals per a millorar l’accessibilitat i eliminar les barreres físiques al coneixement històric. La digitalització converteix materials impresos en arxius accessibles en línia, preservant continguts per a futures generacions. El Reconeixement Òptic de Caràcters (OCR) transforma imatges de text en dades recuperables, permetent cerques precises i millorant l’experiència de l’usuari. A més, les hemeroteques virtuals empren tecnologies web avançades per a facilitar l’accés a arxius històrics sense limitacions de temps o espai. Finalment, la integració multimèdia enriqueix aquesta experiència combinant text, imatges, so i vídeo, oferint una visió més completa i atractiva de la informació.

Les narratives històriques en pòdcasts, documentals, programes de televisió, etc. troben inspiració en aquests arxius, oferint al públic experiències que connecten el passat amb el present.

Hemeroteques digitals: de la preservació a l'accessibilitat

Les hemeroteques digitals han passat de ser simples repositoris d’informació a convertir-se en plataformes accessibles per a tots. La digitalització de diaris, revistes i documents històrics ha facilitat que qualsevol persona amb connexió a Internet pugui explorar i aprendre del passat. D’aquí que cada vegada hi hagi més hemeroteques que permeten conèixer el seu llegat sense sortir de casa.

+ Hemeroteca MyNews: A MyNews tenim l’honor de ser la primera hemeroteca digital creada a Espanya el 1996. Emmagatzemem continguts editorials des d’aquesta data fins a l’actualitat, amb una base de dades de premsa amb informació de més de 1500 mitjans que sumen més de 400 milions d’articles.

+ Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya: L’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya forma part del projecte Biblioteca Digital Hispànica, que té com a objectiu la consulta i difusió pública a través d’Internet del Patrimoni Bibliogràfic Espanyol.

+ Biblioteca Virtual de Premsa Històrica: La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, gestionada per la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària del Ministeri de Cultura i Esport, és una hemeroteca digital en la qual s’ofereix als ciutadans un extens, variat i creixent repertori de premsa històrica i revistes culturals en llengües espanyoles. El disseny i planificació del projecte és el fruit de la cooperació del Ministeri de Cultura i Esport amb les Comunitats Autònomes.

+ Arxiu de Revistes Catalanes Antigues: ARCA és un portal d’accés obert que inclou publicacions periòdiques que han estat representatives de la cultura i societat. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya.

+ Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes: La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes compta amb una secció dedicada a l’Hemeroteca, que té com a propòsit promoure la difusió de revistes científiques i culturals en espanyol. Inclou un arxiu de publicacions anteriors a 1930.

Arxius digitals: Entreteniment 3.0

L’entreteniment ha trobat en els arxius digitals una font inesgotable d’inspiració i contingut, transformant la indústria i oferint noves oportunitats per a la creativitat. Des de documentals i sèries històriques fins a pòdcasts i articles periodístics, l’ús de material d’arxiu en la creació de contingut aporta autenticitat i profunditat a les narratives. Aquesta capacitat d’accedir a recursos històrics en línia permet als creadors ser més eficients i creatius, generant contingut que no només informa, sinó que també entretén i educa.

Sense anar molt lluny, trobem exemples de programes de televisió, pòdcasts, visites virtuals i experiències immersives creades gairebé íntegrament a partir d’arxius audiovisuals, que recreen èpoques passades i expliquen històries fascinants de manera innovadora.

Programes de televisió:

+ Viaje al centro de la tele: Programa de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) que s’endinsa en l’Arxiu de TVE per comentar de manera desenfadada el abans i després dels entrellats de la televisió.

+ Cachitos de hierro y cromo: Programa documental de RTVE de temàtica musical que revisita els fites de la música a través de l’Arxiu de TVE.

+ Crims: Programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en el qual a través de testimonis es narren investigacions criminals, que es recolzen en imatges d’arxiu de TV3.

+ Caigut del cel: Docuserie de la CCMA en la qual es fa un recorregut per la investigació per trobar beneficiaris d’herències i es visiten arxius, biblioteques i altres centres d’informació per utilitzar els seus recursos per a les investigacions.

+ Arxiu Barcelona: Secció de programa Bàsics de Betevé en la qual es fa un recorregut històric de la cultura de la ciutat utilitzant fons de l’Arxiu de Barcelona.

Pantalla d´ordinador amb una imatge de colors vius i fotografies al voltant de la pantalla.
Imatge creada amb IA

Pòdcast:

+ Barcelona AMB paraula d’Arxiu: Pòdcast que explora la història de Barcelona a través del fons de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

+ Sala 113: Històries Arxivades: Pòdcast d’històries curioses rescatades d’arxius de Catalunya. Pòdcast de Patrimoni Cultura de Catalunya.

Experiències immersives:

+ Museu Thyssen. Visita Virtual: Pots gaudir de les col·leccions i exposicions del Museu Thyssen i veure detalls de les obres no perceptibles a simple vista gràcies a la tecnologia gigapíxel.

+ Museu del Prado. Visita Virtual: El Museu del Prado tampoc s’ha volgut quedar enrere i dóna accés a les seves col·leccions en format en línia.

+ Escape room La Dama de l’Arxiu: Escape Room virtual dels arxius de la Junta de Castella i Lleó.

+ Escape room virtual Artxiboaren Misteriosa: Escape room virtual a través del contingut de l’Arxiu Municipal de Bergara, País Basc.

Últimos posts de MyNews

Subscriu-te al nostre blog per estar al dia de MyNews.

Solicita tu demo gratuita

Sol·licita la teva demo gratuïta​

Subscriu-te a
Nostra Newsletter!

Mantente al dia de l’últim en periodisme, comunicació i documentació.

MyNews va néixer a l’abril de 1995 per a desenvolupar el projecte MyNews Online, el primer diari electrònic personalitzat creat a Europa.

De 1996 a 1998 vam obtenir varis premis en innovació com a reconeixement a una pionera iniciativa que permetia personalitzar els continguts periodístics en format digital aprofitant l’accés a Internet.

La nostra cartera de serveis ha anat evolucionant cap al pressclipping, la gestió del coneixement i l’anàlisi de dades. Actualment, cobrim les necessitats dels professionals de la

Tenim una posició de lideratge com a proveïdor en documentació periodística mitjançant la nostra Hemeroteca de premsa i col·laborem amb varis mitjans de comunicació elaborant i comercialitzant les seves pròpies hemeroteques.

Des de 2007 MyNews pertany al Grupo La Información, el principal grup de comunicació navarrès que es propietari, entre altres negocis, de la publicació Diario de Navarra.